Album, koncert, miegymás

Utolsó kommentek

Címkék

30y (1) 30 seconds to mars (1) acdc (2) ace of base (1) ákos (1) alanis morissette (3) alicia keys (1) amanda palmer (1) amber smith (1) amy winehouse (2) anima sound system (1) annie lennox (1) atomic kitten (1) ausztria (2) babyshambles (1) backstreet boys (1) bad religion (1) balatone (1) beat dis (1) beck (2) beyoncé (1) björk (1) blind melon (1) blink 182 (1) blur (3) boyzone (1) brighton port authority (1) britney spears (4) brit awards 08 (2) bros (1) bryan adams (1) bush (1) b 52s (1) chemical brothers (1) chinese democracy (1) chris cornell (2) coldplay (12) comeback (1) craig david (1) creed (1) daniel powter (2) depeche mode (1) diddy (1) dido (1) disco express (1) dodgy (1) duffy (1) duran duran (2) eagles of death metal (1) east 17 (1) eiffel 65 (1) elbow (1) eternal (1) exit (2) fall out boy (1) fatboy slim (2) flying tv (1) fonogram (2) foo fighters (1) foxboro hot tubs (1) franz ferdinand (1) gavin rossdale (1) gnarls barkley (1) gogol bordello (1) goldfrapp (1) good charlotte (2) green day (2) grooverider (1) guns n roses (3) gwen stefani (1) haddaway (1) him (1) hurra torpedo (1) iron maiden (2) jacked (1) jackson 5 (1) jack white (1) james bond (1) jennifer hudson (1) jose gonzalez (1) junkie xl (1) justice (1) kaiser chiefs (1) kajagoogoo (1) kanye west (2) kasabian (1) kasza tibi (1) katy perry (1) keane (3) kelly clarkson (1) kid rock (2) killers (2) kiss (2) koncert (2) kylie minogue (2) led zeppelin (2) lenny kravitz (2) lily allen (1) linkin park (2) madonna (5) mariah carey (1) mark ronson (1) mel c (1) messugah (1) metallica (5) moby (2) morcheeba (1) morrissey (1) motorhead (1) mtv europe music awards 2008 (2) muse (2) new kids on the block (5) nick cave (3) nightwish (1) nine inch nails (2) nme schockwaves awards (1) norman cook (1) nova rock (3) nova rock 2009 (1) nox (1) oasis (6) offspring (4) onerepbulic (1) onerepublic (1) panic at the disco (3) paramore (2) paul mccartney (1) paul weller (1) pendulum (2) phish (1) pink (1) placebo (1) popper péter (1) portishead (3) pussycat dolls (1) queen (1) radiohead (5) ratm (1) red hot chili peppers (1) rem (6) reunion (1) robbie williams (2) salt n pepa (1) scarlett johansson (1) scars on broadway (1) seal (2) sex pistols (3) sheryl crow (1) sia (1) sigur ros (1) skunk anansie (1) slash (1) smashing pumpkins (2) snow patrol (1) spice girls (2) star positive (1) stereophonics (1) stone temple pilots (1) suhancos (1) sziget 2008 (15) the cribs (1) the cure (1) the dresden dolls (1) the kooks (1) the music (1) the police (1) the prodigy (1) the streets (2) the ting tings (1) the unbending trees (2) the verve (3) timbaland (1) transglobal underground (1) u2 (2) ub 40 (1) ultravox (1) velvet revolver (3) victoria beckham (1) volt 2008 (2) volt fesztivál (1) weezer (3) whigfield (1) yazoo (1)

2007.10.04. 13:36 Tomazzo

Foo Fighters - Echoes, Silence, Patience & Grace

A Foo Fighters olyan, mint egy saller: egyszerű, jól irányzott, és csak abban a pillanatban kerül elő, ha tényleg szükség van rá. Akkor viszont nagyon betalál. Legalábbis többnyire. Egy véletlen hiba esetén azonban a jó pofozkodó nem esik kétségbe, inkább erőt gyűjt, hogy újra megpróbálja. Dave Grohl már egy ideje nem oszt olyan pofonokat, amelyek nem találnak be.

Az első ütés váratlanul ért mindenkit: az ex-Nirvana dobos ugyanis önszorgalomból járogatott el egy stúdiónak nevezett edzőterembe, hogy picit gyúrjon Kurt Cobain halála után. A dolog annyira jól sült el, hogy végül kiadta a dalokat. A később komplett zenekarrá bővült Foo Fighters fogadtatása a Nirvana felbomlása után "persze" vegyes volt, de furcsamód mégis a fülekbe ültek azok a bizonyos új dalok. Az I'll Stick Around, a Big Me és az Alone + Easy Target - ugyebár. Kellett ennél több? Persze!

A második ütést Grohl úr két éves készülődés után inkább a szívre célozta. A The Colour and the Shape album tökéletes folytatás egy majdnem tökéletes kezdés után. Nem véletlen, hogy nemrégiben 10 év után újra kidobta a csapat az albumot, több bónusz dallal - "ha nem lenne meg otthon, segíthetsz a gondon" alapon. Monkey Wrench, My Hero, Walking After You, Up in Arms, és egy zseniális klippel megáldott Everlong. Nem is alakulhatott volna jobban.

Egy harmadik ütés, ami nem talált pontosan célba. Mert hiába csücsült a There Is Nothing Left To Lose albumon a Learn To Fly és a Breakout, a lemez egésze többnyire kiszámítható, sablonos, ám ettől függetlenül a kritikusok olajat hugyoztak utána. A Next Year is slágerré válik, annak ellenére, hogy a Foo Fighters karrierjének egyik legvontatottabb darabjáról beszélünk.

A banda kicsit a sötétbe vonult, majd ordítva rontott rá mindenkire - de ezúttal szívlapáttal. A One by One albumot felvezető All My Life tényleg olyan, mintha valakit egy téglával vernének fejbe, a Times Like These egy kicsit sántít, a Low csak szimplán őrült. De őszintén, emlékszik még valaki erre a lemezre? Ha nem, hát tényleg ne csodálkozzon, hiszen maga a mester vallotta be, hogy a negyedik albumot csak azért dobták össze, hogy megjelenhessen valami. A korong abszolút megfoghatatlan. Valami. De legalább nem semmi.

Az ötödik meccs kicsit hosszabbra sikerült a nagy átlagnál, ugyanis Foo-ék úgy gondolták, valahogy rendbe kell hozni a pofonok okozta sérüléseket. Persze csak miután ismét betaláltak a hibátlan In Your Honor albummal. Az első korongon csupa húzós dög, a másodikon pedig a gyógyszer a sebekre - stadionhangulat helyett kis klub, akusztikus gitárok, Norah Jones. És ha már ennyire rácsúsztak az unplugged-feelingre, el is indulnak egy röpke turnéra dalaik "bedugatlan" változatával, majd ki is dobják Skin and Bones címmel. Maradjunk annyiban, hogy a művelet nem is tett hozzá, de nem is vett el az életmű értékéből. A dupla album viszont már fél füllel való hallgatásra is nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozott, amelyeket mindenki vigyorogva viselt el. Ahhoz, hogy ezt a szintet át tudja ugorni a csapat, komoly edzésekre volt szükség.

Hetedszerre már természetesen nem lehet ugyanabban a stílusban harcolni, mert miután kiismertük ellenfelünket, könnyen kivédhetjük a meglepetésnek szánt sallert. Az Echoes, Silence, Patience & Grace viszont kivédhetetlen. A The Pretender zseniális, húzós, dögös, legalább olyan mocskos, mint Grohl egyre szőrösödő imidzse. A Let It Die séróból az egyik legjobb Foo dal, és ide a bökőt, hogy a Long Road To Ruin klipjét is kb. egy hónap múlva nyomni fogják a zenetévék! Hoppáré, a Statues meg egy az egyben Paul McCartney! Dave és népi zenekara ügyesen lavírozik a zúzós és a lágyabb témák között, bevisz egyet ballal, egyet jobbal, majd hagy pihenni, hogy egészen az utolsó menetig folytathassuk a játékot. A dolog szépsége, hogy nem lesz az az isten, hogy a vége előtt feladjuk a harcot! Elvégre sportemberek lennénk, vagy mifene...

Már csak annyira lenne szükség, hogy végre élőben is megnézhessünk egy mérkőzést, ne csak a tévéképernyőt bámulva. És persze arra is, hogy az a bizonyos meccs ne legyen megbundázva, mint jópár évvel ezelőtt, a Szigeten. Ketchup helyett igazi vér. Több nem is kell!

Értékelés: 4/5

Hivatalos honlap: www.foofighters.com

Foo Fighters: The Pretender

Szólj hozzá!

Címkék: foo fighters


A bejegyzés trackback címe:

https://paprika.blog.hu/api/trackback/id/tr89185687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása